Miten käy formuloiden kaudella 2020?

Koko maailma elää erikoisessa tilanteessa ja isoja kilpailuja siirretään tai perutaan kokonaan. Olympialaiset siirrettiin vuodelle, eri maiden jääkiekkoseurat lopettivat kaudet kesken, samoin jalkapalloliigat, mutta mitä tekevät formulat?

Formulat olivat jo lähes lähtöviivoilla Australiassa, kun käsky tuli keskeyttää ja näillä näkymin ainakin pari osakilpailua tulee jäämään ajamatta, mutta millä aikataululla tänä vuonna ajetaan? Koko F1 kisakalenteri on kokenut karuja, puhumattakaan itse tiimeistä. Mitä tapahtuu niille voittajavedoille, mitä vedonlyöjät tekivät ennen kauden alkua? Onko voitot vielä saatavissa, jos vaikka kausi ajetaan tynkänä. Miten kuskit pitävät kunnostaan huolen ja ennen kaikkea mitä tapahtuu tässä välissä?

Amerikkalaiset alkoivat ajaa Nascar kisoja enemmän iRacing kautta ja nämäkin ovat nousseet pelikohteiksi ainakin joillakin vedonlyöntisivustoilla. Meillä täällä Suomessa on tietokonepelaaminen myös päässyt pelilistoille mutta enemmän CS:GO, Rocket League ja Dota 2 pelien ja turnausten kautta, mutta nyt näyttää siltä, että ainakin osa kuskeista kutsutaan ajamaan eFormuloita, eli ei sähköformuloiden sarjaa, vaan formulasimulaattoreita, ja näin saataisiin ainakin jotain seurattavaa ja ehkä myös kohteita, joihin voi panostaa muutaman euronkin. Mutta mitä tekevät kuskit?

Sebastian Vettel

Vettel on kertonut, että häntä kiinnostaa lukea insinööriksi, kenties jo tämän kauden jälkeen, jos tämä kausi edes pääsee alkamaan. Nelinkertainen MM-voittaja heitti ajatuksiaan ilmoille tallin Twitter sivuilla ja Vettelin sopimushan loppuu tähän kauteen, joten hän olisi vapaa, vaikka siirtymään ”eläkkeelle” formuloista.

Tämän yllättävän ”loman” aikana Vettel on myös päässyt kritisoimaan nykyformuloita. Hänen mielestään autot ovat liian painavia ja niissä on liikaa downforcea. Hänen mukaansa oli kivempaa ajaa, kun autot olivat kevyempiä ja ketterämpiä. Sanomisillaan Vettel pyrki tuomaan esille, että hänen mielestään ajaminen ei ole enää niin kivaa.

Kimi Räikkönen

Alfa Romeo kuski Kimi Räikkönen on nähty mediassa yllättävänkin pirteänä ja jopa hymyilevänä, kaikesta näkee, että hän rakastaa lapsiaan ja perhettään ja viettää mielellään tämän vapaa-ajan perheen kanssa.

ESPN F1 Drive to Survice dokumentti tehtiin toissa vuonna ja Kimi oli siinä mukana omalla tavallaan. Dokumentissa kuskeilta kysyttiin mm. miltä kuskeista tuntui olla F1-kuski, ja siinä missä muut formulakuskit kertoivat niitä näitä niin Kimi kertoi ajamisen olevan enemmänkin harrastus, jota hän tekee, kunnes ei enää halua ajaa. ESPN kommentoikin, että Kimillä oli ainoastaan yksi ainoa lause koko dokumentissa, Kimin omaan tyyliin vuodelta 2018. Tämän päivän Kimi saattaisi jopa heittää samassa tilanteessa vitsin.

Nykyiseen voimassa olevaan maailman- ja F1-tilanteeseen Kimi on sanonut, ettei hänellä ole tapana murehtia asioita, joihin hän ei voi vaikuttaa.

Viime tai tämän talven Kimi vietti perheen kanssa pääosin Sveitsissä eikä siis ole tänä talvena ajanut motocrossia lainkaan, omien sanojensa mukaan muutaman kerran on käynyt jääkiekkoa pelailemassa.

Hyvätuulinen formulakuski sanoin juuri maaliskuun alussa haastattelussa että, kun lapset ovat onnellisia, kaikki on hyvin.

Valtteri Bottas

Valtteri Bottaksen formuloiden ulkopuolinen elämä sai melkoisen muutoksen, kun hän erosi pitkäaikaisesta tyttöystävästään ja vaimostaan, löytäen uuden rakkaan toisen urheilulajin parista. Valtteri on tunnetusti kova urheilija formuloiden ulkopuolellakin ja mm. maantiepyöräily on hänelle mieleinen, ja niistä piireistä hänen uusi rakas tuleekin.

Australialainen Tiffany Cromwell on viihtynyt Valtterin kanssa yhteisillä pyörätreeneillä jo jonkin aikaa, ja Valtteri myöntää, että parilla on todella paljon yhteistä. Valtteri on myös kertonut, kuinka rauhoittavaa on käydä tapaamassa Tiffanya Etelä-Australiassa, missä häntä ei niinkään tunneta. Kaksikon tekemisiä voi seurata mm. molempien omista Instagram kanavista.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton, formulamaailman kruunaamaton kuningas, kuusinkertainen maailmanmestari suhtautuu tähän tilanteeseen tarvittavalla vakavuudella, toisia ihmisiä vältellen. Hamiltonia ei muuten voi millään muotoa sanoa vaatimattomaksi, hän nimittäin eri lähteiden perusteella olisi vaatinut seuraavasta kaudesta itselleen Mersulta jopa 60 miljoonan euron kausipalkkaa ja sopimusta, joka jatkuisi jopa kaudelle 2025 saakka. Samaan aikaan Max Verstappen on sitoutunut pitkällä sopimuksella Red Bullille ja Charlex Leclerc Ferrarille, niin kovin montaa muuta paikkaa ei Hamiltonilla ole kuin MB tai sitten Ferrari. On myös huhuja, että Mercedes lähtisi koko formulasirkuksesta parin kauden jälkeen(?). Todennäköistä on että Hamlton tullee samaan kahden vuoden jatkopestin, jonka arvo yhteensä asettunee sinne 90-100 miljoonan euron tienoille, ihan kohtuullisesti vai mitä?

Jotain positiivistakin kuulee

Mercedeksen formulatalli ei ole muutenkaan insinöörien toimesta ollut toimettomana, vaan talli suunnitteli hengityslaitteen, joka auttaa pitämään potilaat pois tehohoidosta ja englannin terveysviranomaiset ovat hyväksyneet tämän CPAP-laitteen koekäyttöön Englannissa nyt maaliskuussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *