Sosiaalinen media muutti kaiken

Itse kukin voi varmasti tunnustaa viettävänsä luvattoman paljon aikaa sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media tuli ja muutti paitsi nettikäyttäytymisemme, myös sosiaalisen elämämme kertaheitolla. Aluksi saattoi vielä tuntua, että minä en lähde tähän mukaan, tai että kyseessä on vain ohimenevä vaihe, mutta mitä vielä! Sosiaalinen media muutti kaiken. 

Tässä artikkelissa pureudumme sosiaalisen median sovelluksiin ja siihen, mitä hyötyä ja mitä haittaa somesta oikeastaan on. 

Sosiaalisen median sovellukset 

Sosiaalinen media, eli some, kuten sitä tuttavallisemmin kutsutaan, on ryhmä verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella on mahdollisuus viestiä ja tuottaa sisältöä. Kyseessä on siis aktiivinen ympäristö, jossa me emme ainoastaan vastaanota ennalta määrättyä sisältöä vaan joka muuttuu ja elää meidän käyttäjien kanssa.

Mobiili kolikkopelit ovat hyvä esimerkki sosiaalisen median tuomasta sovelluksesta. Pelissä me pelaamme ja mahdollisesti viestimme ja olemme osana ympäristöämme. Tunnetuimpia sosiaalisen median ympäristöjä ovat tietenkin Facebook, Twitter ja Instagram, jotka kaikki tarjoavat ennen kaikkea alustan sosiaaliseen kanssakäymiseen. Pelit ja muu sisältö, sekä sovellukset on helppoa jakaa ihmisille käyttäen näitä, jo olemassa olevia alustoja. 

Vertaistuotanto, eli juurikin käyttäjien itsensä luoma sisältö tekee sosiaalisesta mediasta sen, mitä se on. Sisällön jakaminen, eli toisin sanoen jo olemassa olevan sisällön suosittelu täyttää uutisvirtamme ja ihmisillä on näin suuri valta siihen, mistä asioista tulee toisia suurempia ja tärkeämpiä. 

Vertaistuotannossa ja asioiden jakamisessa on kuitenkin se ongelma, että vanhat kunnon journalistin ohjeet unohtuvat. Useat käyttäjäryhmät pyrkivät muokkaamaan ihmisten käsitystä luomalla ja jakamalla valeuutisia tai pyrkimällä vaikuttamaan siihen, mitä ihmiset mistäkin asiasta ajattelevat. Näin ollen nettilukutaito on muodostumassa tärkeäksi taidoksi. 

Sosiaalisen median hyötyihin ja varjopuoliin tutustumme lisää vielä seuraavassa kappaleessa. 

Sosiaalisen median hyödyt ja haitat 

Kuten jo aiemmin totesimme, sosiaalinen media on muuttanut niin paljon. Jopa opiskeluryhmät ja erilaiset harrastukset vaativat läsnäoloa sosiaalisessa mediassa, sillä pääosa tiedosta jaetaan siellä. Some ei ole kuitenkaan 100% hyvä asia, sillä se on tuonut mukanaan myös paljon pahaa. Tämän kappaleen tarkoituksena on avata sitä, millaisia puolia someen oikein liittyy. 

Sosiaalisen median mukanaan tuomia hyötyjä ovat:

·         Tieto liikkuu nopeasti; netti ja vertaispalvelut mahdollistavat sen, että tieto välittyy netin kautta käytännössä reaaliaikaisesti ja näin kohderyhmät saavat tiedon heti.

·         Julkaisukynnys on matala; sensuuri ja muu ennakkovalvonta vaikeutuu ja näin ollen kaikenlainen tieto päätyy ihmisten silmien esille nettiin.

·         Yhteisöllisyys lisääntyy; sosiaalisen median ryhmät ja parvet mahdollistavat kanssakäymisen etänä ja muuttavat yhteiskuntaa avoimemmaksi.

·         Yritysten toiminta laajentuu; sosiaalinen media ja netti mahdollistavat markkinoinnin ja myynnin globaalisti ja näin ollen halutessaan yhtiö voi laajentua pienen budjetin toimilla vaikka maailmanlaajuisesti. 

Sosiaalisen median haittoja ovat:

·         24/7 yhteiskunnan kuormittavuus; ihmistä ei ole luotu olemaan tavoitettavissa ympäri vuorokauden. Sosiaalinen media kuitenkin kannustaa tehokkuutteen ja saavutettavissa olemiseen ja näin ollen ihmisten hyvinvointi heikkenee.

·         Epäreilu sensuuri; yhteisöjen ylläpitäjillä on valta valita kuka saa julkaista ja mitä. Näin ollen ihmisten mielikuviin vaikuttaminen on helppoa.

·         Julkaisukynnys on matala; matala julkaisukynnys on hyvä sekä huono asia. Ihmiset saattavat julkaista sellaistakin tietoa, joka ei oikeastaan kuuluisi nettiin ja jota ei saa myöhemmin pois.

·         Väärän tiedon levittäminen; yksilöiden ja yritysten toimintaan liittyvää väärää tietoa on helppo levittää ja näin ollen maine tai jopa taloudellinen tilanne saattaa olla vaarassa. 

Ei voida siis sanoa, että sosiaalinen media olisi ainoastaan hyvä tai ainoastaan huono asia. Voidaan vain todeta, että se on tullut jäädäkseen ja meidän tulee löytää oikeat tavat menetellä sosiaalisen median kanssa. 

Sosiaalisen median aarteet 

Jotta saamme sosiaalisesta mediasta kaiken irti, nyt kun se on meille luotu, annamme muutamia vinkkejä sosiaalisen median palveluista, joihin kannattaa tutustua. 

Yhteisöistä tunnetuimpia ovat tietenkin Facebook, mutta muita vastaavia omalle kohderyhmälleen suunnattuja palveluita ovat vaikkapa Foursquare, Last.fm ja LinkedIn. Näistä Foursquare perustuu sijaintiin, Last.fm sopii musiikkiharrastajille ja LinkedIn:istä löytyy enemmän alansa ammattilaisille suunnattuja ominaisuuksia. LinkedIn:istä työpaikan löytäminen ei ole suinkaan harvinaista ja näin ollen sinne kannattaakin suunnata, mikäli etsii uutta työtä tai on muuten kiinnostunut ammattimaisesta kasvusta. 

Linkkejä ja muuta sisältöä jaetaan muun muassa Redditissä ja Furl-palvelussa. Blogeja ja apuja blogin tekoon löytyy Tumblr:ista, WordPressistä ja Vuodatuksesta. Mikroblogipalveluista puolestaan tunnetuin ja ehkäpä myös paras on Twitter. Mediapalveluita netissä on todella paljon, mutta kuvista pitävä voisi suunnata vaikkapa Flickr:iin, Photobucketiin tai Pinterestiin. Prezillä voi luoda esityksiä ja YouTuben lisäksi myös vaikkapa Vimeosta löytyy videosisältöä. Videoiden ja kuvien luominen on niin helppoa, että sisältöä löytyy valtavasti. Tutustu kuitenkin huolella tekijänoikeusasioihin ennen kuin käytät kenenkään muun luomaa sisältöä. 

Jokaisella ikäluokalla on omat suosikkikanavansa ja siinä missä Facebook tuntuu olevan osalle päämedia, käyttävät toiset mieluummin Snapchatia tai Instagramia. Myös TikTokilla ja Periscopella on käyttäjäryhmänsä. Usein ilmiönä onkin se, että jossain palvelussa huippusuosioon noussut kuva, video tai tekstisisältö leviää laajalti kaikkien palveluiden sisällä. Ei voidakaan enää sanoa, että jättäytymällä yhdestä palvelusta pois on auttamatta ulkona sen sisällä ”viraaliksi”, eli ”nopeaksi leviäväksi”, nousseista asioista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *