Poikkeuksellisen tasainen NASCAR-kausi lähenee huipennustaan

NASCARin pääsarjan eli Monster Energy NACAR Cup Seriesin pitkä kausi lähenee huipennustaan, ja kun jäljellä on enää 12 kuskia ja 7 osakilpailua, on lajia tuntemattomalla suomalaisellakin oiva hetki hypätä mukaan suoraan kilpailun jännittävimmässä vaiheessa. Keulaa on käytännössä koko kauden pitänyt runkosarjan voittanut ”The Candy Man” Kyle Busch, jota netticasinot pitävät edelleen suurimpana suosikkina mestariksi. Kone on kuitenkin alkanut yskimään, eikä Busch ole saavuttanut voittoa viiteentoista kilpailuun, kun taas suurin kilpakumppani Martin Truex Jr. on voittanut kaksi viimeisestä kolmesta kilpailusta. Kun seuraava kilpailu ajetaan jo lokakuun kuudentena, mikä voisikaan olla oivallisempi aika ottaa lajia haltuun!

NASCAR-kausi koostuu 36 osakilpailusta

NASCARin pääkilpailu on tunnettu huimasta pituudestaan, sillä kausi kestää peräti kymmenen kuukautta ja jatkuu yhtä soittoa noin helmikuun puolivälistä marraskuun puoliväliin. Käytännössä koko kauden ajan kisataan viikon tai kahden välein ja kisat kiertävät ympäri Yhdysvaltoja. Tällä kaudella radalle on ehtinyt kaikkiaan 61 kilpailijaa, joista 32 on ottanut osaa kauden jokaiseen osakilpailuun.  90-luvun huiman buumin jälkeen katsojaluvut ovat hiipuneet, mutta viime vuosina NASCAR on nauttinut Yhdysvalloissa tasaista suosiota ja pienemmätkin kilpailut keräävät edelleen miljoonia katsojia. Kauden aloittava huippusuosittu Daytona 500 -kilpailu kerää edelleen kymmenestä kahteenkymmeneen miljoonaa katsojaa pelkästään amerikkalaisten televisioruutujen ääreen.

NASCARissa ajetaan ensin 26 kilpailun mittainen runkosarja, josta parhaiten menestyneet 16 kuskia etenevät Playoff-vaiheeseen. Kolmen Playoff-kisan välein neljä kehnoimmin menestynyttä kuskia putoaa ulos kilpailusta, kunnes jäljellä on 35 osakilpailun jälkeen enää neljä kuskia. Jokaisen uuden vaiheen käynnistyessä kuskien pisteet nollataan, parhaiden menestyneiden saadessa kuitenkin hieman etua. Viimeisessä osakilpailussa ei minkäänlaisia etuja enää anneta, vaan pelkästään voitolla on väliä. Homestead-Miami Speedwaylla Floridassa ajettava kilpailu ratkaisee kauden mestarin!

Loppukauden suurimmat suosikit

Kilpa on NASCARissa aina tasainen ja siitä pitävät huolen Playoff-vaiheessa annetut tasoitukset, mutta vuoden 2019 kausi on ollut poikkeuksellisen tasainen ja selvät ennakkosuosikit puuttuvat tällä kertaa täysin.

Vedonvälittäjien suosikki on runkosarjan jo toista vuotta peräkkäin voittanut vuoden 2015 mestaruudesta ja M&M’s-mainoksista tuttu ”The Candy Man” Kyle Busch, joka on viimeisen kolmen vuoden aikana ehtinyt sijoittumaan neljän viimeisen auton kisassa kaikille muille sijoille paitsi voittajaksi. Busch sijoittui runkosarjassa neljä kertaa ensimmäiseksi ja nousi palkintopallille näiden lisäksi kuuteen otteeseen. Playoffien kolmessa ensimmäisessä kilpailussa tuloksena oli yksi hopea ja kaksi pettymystä, miehen sijoituttua edellisessä kilpailussa vasta sijalle 37! Menestys on Kylellä verissä, sillä myös isoveli Kurt Busch voitti NASCARin pääsarjan vuonna 2004.

Suurimpana haastajana pidetään vuoden 2017 mestaria Martin Truex Junioria, joka jätti mestaruusvuonnaan kakkoseksi juuri Buschin.  Truex Jr. on ollut pätevässä vauhdissa tänä vuonna ja tahti on vain tuntunut kiristyvän sitä kovemmaksi, mitä lähemmäs Miamin finaalia on päästy. Runkosarjassa Truex Jr. saavutti niin ikään neljä voittoa ja nousi ohessa palkintopallille viiteen otteeseen. Playoffeissa Martin Truex Jr. on kuitenkin näyttänyt hauista, sillä hän on voittanut jo kaksi kolmesta ensimmäisestä Playoff-kilpailusta!

Kolmossuosikiksi vedonvälittäjät nostavat Kevin Harvickin, joka majailee tämän hetken taulukossa viidentenä. 43-vuotias Harvick aloitti NASCAR-uransa jo vuonna 1995 ja hänet kruunattiin viimein mestariksi vuonna 2014. Tämä kausi ei lähtenyt vanhalta mestarilta käyntiin odotettuun tapaan, mutta vauhti on Truex Juniorin tapaan kiristynyt loppua kohti. Kevin Harvick otti kauden ensimmäisen voittonsa vasta 20. osakilpailussa sijoittumatta kertaakaan edes palkintopallille, mutta seitsemästä viimeisestä kilpailusta hän voitti kokonaiset kolme. Palkintopallisijojakin alkoi tulemaan Playoffeissa, sillä kolmen ensimmäisen kilpailun aikana hän on ollut mitaleilla jo kahdesti.

Varmaa on, että mestaruustaisto tulee olemaan tasainen ja jännittävä, ja tämän parempaa aikaa hypätä mukaan ei ole. Kaksitoista viimeistä kilpailijaa jatkavat taistoaan mestaruudesta Doverin International Speedwaylla lokakuun kuudentena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *