Vanhojen autojen keräily ja kunnostaminen harrastuksena

Meistä monet ovat lapsesta lähtien olleet kiinnostuneita erilaisista teknisistä vimpaimista ja autojen konepellin sisältö on tullut tutuksi jo omaa isää tai muuta sukulaista autellessa. Palo autojen ronklaamiseen ei sammu pelkästään haaveilemalla ja monen autoharrastajan pihamaa muistuttaakin romuttamoa tai korjaamoa. Useimpien harrastajien sydäntä lähellä ovat tietenkin erityisesti autot, jotka toimivat mahdollisimman mekaanisesti, eli sellaiset, jotka on rakennettu ennen autojen sisään rakennettuja tietokoneita. 

Harrastus, autojen ja osien hankkiminen, ei kuitenkaan ole halvin mahdollinen, joten on erittäin hyvä asia, että nykyisin lainaa verkkopankkitunnuksilla pystyy hakemaan niin helposti ja kivuttomasti ja ennen kaikkea lyhyillä käsittelyajoilla. Lainoja voi vertailla asiaan vihkiytyneillä sivustoilla niin tehokkaasti ja nopeasti, että harrastukseen tarkoittetua aikaa ei tuhraannu ja silti pystyy optimoimaan lainan kulut mahdollisimman pieniksi.

Mistä vanhoja autoja ja autojen osia voi hankkia?

Käytettyjen autojen kauppa ei ehkä nykyisin elä kulta-aikaansa ja varsinkaan niin vanhojen autojen, joita kunnostetaan yleensä harrastuksena, mutta se ei tarkoita, etteikö niitä löytyisi lainkaan markkinoilta. Konkreettisten kauppiaiden lisäksi lehtien ilmoituspalstoilta löytyy myytävänä autoja pilvin pimein, eli harrastukseen sopivan auton löytäminen ei ongelmaksi pääse muodostumaan. Nykyisessä nettimaailmassa helpoin tapa on tietenkin laittaa hakukoneen hakukenttään haluamansa hakusanat ja sitten vain katsella tuloksia. 

Auton hankinnassa, erityisesti käytetyn auton, on kuitenkin joihinkin muihin tuotteisiin nähden se erikoisuus, että paikan päälle on viimeistään ostovaiheessa kuitenkin mentävä näkemään millainen peli on tarjolla, vaikka netissä olisi kuinka tarkasti kuvailtu ominaisuudet ja räpsitty suuri määrä kuvia. Käytetyn auton hankinnassa saattaa tietysti budjetti asettaa joitakin rajoituksia, mutta siihen on esimerkiksi lainan ottaminen hyvä keino. 

Auton osien hankkiminen onnistuu esimerkiksi romuttamoilta tai varaosaliikkeistä, mutta myös netistä. Alan muilta harrastajilta löytyy jos jonkin laisia osia ja jos itselläkin on jo harrastusuraa jonkun verran takana, niin mahdollisia ovat myös vaihtokaupat tai itse välillä myyjän roolissa toimiminen. Vanhojen autojen hyvä puoli on, että kunnostaessa on mahdollisuus improvisoida huomattavastikin. Osien ei välttämättä tarvitse olla aina juuri kyseiselle merkille ja mallille rakennettuja ja joissakin tapauksissa ei edes autoon tarkoitutteja. Tosin siinä vaiheessa mikäli autoa yrittää saada maantieajoon, eli katsastuksesta läpi, ei välttämättä katsota hyvällä teippiviritelmiä tai puolen litran tyhjää limupulloa moottorin toimivuutta varmistamassa, vaikka vehje kuinka hyrräisi.

Voiko harrastuksesta saada ammatin?

Se ei ole mahdotonta, oikein taitavat kunnostajat voivat onnistua myymään kunnostamiaan autoja sievoisellakin voitolla, mutta kovin paljon ei ainakaan alkuvaiheessa kannata laskea sen varaan, että harrastustyö toisi rahallisia palkkioita. Tervein tapa asennoitua on, että tämä harrastus tuottaa kustannuksia siinä missä muutkin harrastukset. Puntteja nostelevat käyttävät rahansa kuntosalimaksuihin ja palautuspirtelöihin, kukkaharrastajat uusiin kukka-asetelmiin, siemeniin ja lannoitteisiin ja autoja harrastavat käyttävät rahansa autoihin ja autojen osiin. Kaikki harrastukset maksavat ja tuo vain turhaa painetta hauskan pitoon, mikäli budjetti on luotu sillä tavalla, että valmiit työt pitää onnistua myymään voitolla. 

Mitä hyötyä harrastuksesta on?

Samoin kuin kaikissa harrastuksissa, myös autojen kunnostamista harrastavat saavat väriä arjen keskelle siitä, että tekevät asiaa mistä erityisesti pitävät. Autojen kunnostaminen on myös palkitsevaa. Juuri mikään ei vedä vertoja sille tunteelle, kun ”kuollut” auto lähtee tuntien puurtamisen jälkeen vihdoin virta-avaimesta käyntiin. Harrastus voi olla myös erittäin sosiaalinen, sillä se on suosittu ja erilaiset nettiyhteisöt asian ympärillä ovat aktiivisia. Mikäli innostus riittää niin autoharrastajat tapaavat toisiaan ja myös asiaan liittyviä messuja järjestetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *