Ensimmäinen Brasilialle toimitettu Gripen lensi ensilentonsa Brasiliassa

Ensimmäinen Brasilialle toimitettu Gripen E, joka sai Brasilian ilmavoimissa tyyppimerkinnän F-39 Gripen, lensi tänään 24.9. ensilentonsa Brasiliassa. Kone lensi Navegantesin lentokentältä Embraerin tehtaalle Gavião Peixotoon.

Koneen virallinen esittely on suunnitelmien mukaan Brasilian ilmavoimien lentäjänpäivän seremonioiden yhteydessä 23. lokakuuta.

Gripenin tulo Brasiliaan ja sen ensilento ovat tärkeitä saavutuksia Brasilian Gripen-ohjelmassa. Olemme ylpeitä tästä yhteisestä taipaleesta, jossa on ollut mukana niin monta pätevää ja sitoutunutta ammattilaista kummastakin maasta”, sanoi Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson. Noudatamme koneiden sovittua toimitusaikataulua ja tulemme jatkossakin ylläpitämään pitkäaikaisia suhteitamme Brasilian kanssa.

Embraer Defense & Securityn toimitusjohtaja Jackson Schneider korosti tämän kumppanuussuhteen laajuutta:

Embraerilla on ratkaiseva rooli Gripen-ohjelman toteuttamisessa Brasiliassa. Yhtiö vastaa järjestelmien kehityksestä, integroinnista, koelennoista, loppukokoonpanosta ja lentokoneiden toimituksista Brasilian ilmavoimien toimintojen tukena. Gripen-ohjelmaan liittyvät teknologiansiirrot ovat meille erinomainen mahdollisuus kehittää nykyaikaisen sotilaskoneen kehittämistä ja valmistusta koskevaa osaamistamme.

Brasilian puolustusministeri Fernando Azevedo e Silva korosti lisäksi sitä, kuinka tärkeitä ovat Brasilian ja Ruotsin välisen yhteistyön tuottamat yhteiset kokemukset:

Gripen parantaa Brasilian ilmavoimien operatiivista toimintakykyä ja tuottaa kumppanuussuhteen, joka edistää tutkimusta ja teollista kehitystä kummassakin kumppanimaassa, puolustusministeri sanoi.

Ilmavoimien komentaja, kenraali Antonio Carlos Moretti Bermudez, pitää ensimmäisen F-39 Gripen ‑koneen saapumista tärkeänä virstanpylväänä:

Brasilian ilmavoimat on hyvin tyytyväinen nähdessään tämän koneen lentävän oman maamme ilmatilassa. Brasilian ilmavoimien uusi monitoimihävittäjä F-39 Gripen on hävittäjäkalustomme tuleva selkäranka, joka vahvistaa ilmavoimien kykyä varmistaa maan alueellinen koskemattomuus puolustaa niitä kahtakymmentäkahta miljoonaa neliökilometriä, jotka sen vastuulle on annettu, korostaa and kenraali Antonio Carlos Moretti Bermudez.

Koelento-ohjelmaa laajennetaan Embraerin tehtailla Gavião Peixotossa sijaitsevalla Gripen Flight Test Centerillä, joka integroidaan täysin koelento-ohjelmaan, joka on ollut meneillään Saabin tehtaalla Linköpingissä vuodesta 2017. Brasilian toimintoihin kuuluvat lennonohjausjärjestelmän sekä jäähdytys-, lämmitys- ja paineistusjärjestelmän testaus sekä koneen testaaminen trooppisissa olosuhteissa. Koko Gripen E ‑ohjelmaa koskevien testien lisäksi Brasiliassa testataan vain Brasiliaan toimitettavia koneita koskevat ominaisuudet, kuten asejärjestelmien integrointi ja koneiden väliseen salattuun data- ja puheviestiliikenteeseen tarkoitettu Link BR2 ‑viestijärjestelmä.

Ensimmäinen sarjatuotantokone toimitetaan Brasilian ilmavoimien 2. lennostolle Anápolisiin (Goiásin osavaltioon) vuoden 2021 loppuun mennessä.

Brasilian Gripen-ohjelma

Yhteistyö Brasilian kanssa alkoi vuonna 2014 sopimuksesta, joka koski 36:n Gripen E/F ‑koneen kehittämistä ja valmistamista Brasilian ilmavoimille. Sopimus kattoi myös koneeseen tulevat järjestelmät, tuen ja laitteistot. Laaja teknologiansiirto-ohjelma, joka toteutetaan kymmenen vuoden aikana, edesauttaa paikallisen ilmailuteollisuuden kehitystä Brasilian Gripen-ohjelmaan osallistuvien kumppaniyritysten kautta.

Brasiliaan toimitettavat Gripen E/F ‑hävittäjät kehitetään ja valmistetaan yhteistyössä brasilailaisten asentajien ja insinöörien kanssa. Tämä yhteishanke on osa teknologiansiirto-ohjelmaa, jonka tavoitteena on tuottaa näiden toimintojen toteuttamiseen Brasiliassa tarvittavaa käytännön osaamista. Vuodesta 2021 alkaen Brasiliassa kootaan alusta asti 15 koneen sarja. Kaksipaikkaisen Gripen F ‑version kehittäminen edistyy hyvää vauhtia, ja monet siihen liittyvät toimet ovat parhaillaan meneillään Gripen Design and Development Centressä (GDDN) Gavião Peixotossa.

Saab palvelee maailman markkinoita tarjoamalla maailman johtavia tuotteita, palveluita ja ratkaisuja sotilas- ja siviiliturvallisuuden alalla. Saab toimii ja työllistää kaikilla mantereilla. Innovatiivisen, yhteistyöluontoisen ja käytännönläheisen ajattelumaailman kautta Saab suunnittelee, soveltaa ja kehittää uusia teknologioita vastaamaan jatkuvasti muuttuviin asiakkaan tarpeisiin. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *