Hyvä autovuokraamo auttaa löytämään asiakkaan tarpeisiin sopivan ajoneuvon

Tarve pienelle tai suurelle vuokra-autolle voi syntyä huolellisen suunnittelun tuloksena mutta myös täysin yllättäen. Omaan kulkuneuvoon saattaa tulla vika, joka vaatii pidempää korjausta. Remontin aikana auton tarve ei usein kuitenkaan katoa minnekään, ja hyvänä ratkaisuna voi olla ajoneuvon vuokraaminen. Lomamatkat vieraaseen kaupunkiin tai maahan ovat toinen syy vuokrauspalveluiden suosioon.

Vuokrauksen ei tarvitse olla kallista, ja hyvä autovuokraamo tarjoaa vuokraajan tarpeisiin täydellisesti istuvan vaihtoehdon. Budjetti on tietenkin tärkein vuokra-auton valintaa määrittävä tekijä, mutta valintaprosessiin liittyy paljon muutakin. Hakuehdoissa mainitaan nouto- ja palautuspaikka ja päivämäärä ja kellonaika, mutta sen määrittäminen, minkätyyppistä ajoneuvoa ollaan etsimässä, jää usein autonvuokraajan itsensä vastuulle.

Hyvät autovuokraamot esittävät asiakkailleen tarkentavia kysymyksiä muun muassa vuokrauksen tarkoituksesta, autolla liikkuvien henkilöiden määrästä ja kilometreistä, joita vuokra-aikana odotetaan kertyvän.  Itsenäisesti netissä vuokra-autoa etsivien asiakkaidenkin on hyvä miettiä autontarvettaan tarkemmin, jotta vuokra-autosta saadaan kaikki mahdollinen hyöty irti.

Auton merkki ja malli nostavat hintoja

Ellet ole mieltynyt erityisesti esimerkiksi Mersuihin, ei auton merkillä pitäisi olla suurta merkitystä. Tosiasiassa auton merkki ja malli kuitenkin vaikuttavat vuokrahintaan suuresti. Nyrkkisääntönä voidaan pitää auton kokoa. Mitä pienempi ajoneuvo, sitä huokoisempi vuokra-hinta.

Mini- ja economy-luokat sisältävät tavallisesti Volkswageneita, Opeleita, Toyotoita, Fordeja, Volvoja ja Nissaneita. Mini-ajoneuvot ovat 2–3 ovisia kaupunkiautoja, kun taas economy-luokan ajoneuvot ovat 4–5 ovisia henkilöautoja. Mineihin mahtuu 4–5 matkustajaa, mutta takaluukussa on usein tilaa vain kahdelle pienelle matkalaukulle suurempien pakaasien sijaan. Jos matka on pitkä ja seurue suuri, on parempi ottaa tilava henkilöauto. Matkustaminen on huomattavasti mukavampaa, kun jalkatilaa on reilummin.

Jos autoa sen sijaan tarvitaan lyhyisiin kaupunkiajoihin, on mini-luokka todennäköisesti hyvä ratkaisu. Toyota Aygo tai vastaavat ajoneuvot kuluttavat bensiiniä vain litran 15 kilometriä kohden ja ovat helppoja pysäköidä ruuhkaisemmillekin kaduille.

Kun siirrytään Premium-ajoneuvoihin, ilmestyy kenttään Audeja, Fullsize-luokan Volkswageneita ja Toyotoita. Nämä autot sopivat henkilöille, joiden virka edellyttää näyttävämpää kulkupeliä. Tila-autot, joihin mahtuu jopa yhdeksän henkilöä, puolestaan käyvät esimerkiksi polttariporukoille, ryhmämatkalaisille ja harrastusjoukoille. Jos edessä on muutto, on pakettiauto oikea valinta.

Lyhyt vai pitkäaikainen käyttö?

Kun auton tarve on selvillä, on seuraava vaihe valita, kuinka pitkäksi aikaa autonvuokraus on tarpeellista. Vähimmäisaikana on tavallisesti 24 tunnin vuokraus, mutta usein auto vuokrataan muutamaksi päiväksi tai pariksi viikoksi. Osa autovuokraamoista tarjoaa niin sanottua paljousalennusta autoista, jotka vuokrataan käyttöön moneksi kuukaudeksi. Kyse ei ole täydestä leasingistä, vaan pitkäkestoisesta vuokrauksesta.

Auton pitkäaikaisvuokraus tai minileasing, kuten se myös tunnetaan, kannattaa sopia aina suoraan autovuokraamon kanssa. Se ei leasingin tapaan sisällä pitkäaikaista sitoutumista tai aloitus- ja lopetusmaksuja. Auto on palautettavissa 30 vuorokauden kuluttua ilman irtisanomisaikaa. Pitkäaikainen auton vuokraus yhdistää tavallisen vuokran ja leasingin edut: tarjolla on monipuolinen kalusto ja tarpeen mukaan lisättäviä palveluita. Auton käytöstä laskutetaan kertamaksun sijaan kerran kuukaudessa.

Matkan pituus ratkaisee kuluvat kilometrit

Se, kuinka pitkä matka vuokra-autolla arvellaan ajettavan, vaikuttaa merkittävästi siihen, millaiset vuokraehdot ovat kannattavimpia. Kilometrit voivat olla rajoitettuja tai rajoittamattomia. Jos autolla on tarkoitus ajaa paljon, on rajoittamaton kilometrimäärä kannattavampi valinta. Sen sijaan jos vuokraaja tietää jo etukäteen, ettei kilometrejä kerry juurikaan, on turha maksaa ylimääräistä. Mitä paremmin reitti on suunniteltu, sen tarkemmin vuokraaja osaa arvioida, kuinka paljon kilometrejä tulee vuokra-aikana kulumaan.

Palautuspaikka ja -aika auttavat autovuokraamoa valmistautumaan

Palautusaika ja -paikka ovat tärkeitä hakuehtoja, sillä ajoneuvon saatavuus haluamastasi kaupungista on voitava varmistaa ennen varauksen käsittelyä. Kellonaikakin on tärkeä arvioida oikein, jotta autovuokraamo voi valmistaa ajoneuvon hakijaa varten. Palautusajan noudattaminen on yhtä tärkeää, sillä jokainen on auto on tarkistettava ja siivottava ennen sen vuokraamista seuraavalle asiakkaalle. Auton vieminen ulkomaille edellyttää aina vuokraamon kirjallista lupaa.

Aikojen ja paikkojen ei tarvitse olla samoja, mutta mitä lähempänä ne ovat toisiaan, sen parempi. Jos auto vuokrataan Kotkasta ja palautetaan Helsinkiin, kertyy tästä tavallisesti lisäkustannuksia vuokraajalle. Ajoneuvo on myöhemmin ajettava takaisin aloituspisteeseen, jottei minkään vuokraamon kalusto kärsi. Myöhään palautetuista ajoneuvoista veloitetaan lisämaksu, joka voi olla suurikin. Myöhästelyyn tai vuokra-ajan venyttämiseen omin päin ei kannata ryhtyä.

Vakuutukset ja muut lisäpalvelut kuljettajan tarpeiden mukaan

Vuokraamoiden hintoihinsa sisällyttämät vakuutukset kattavat vain välttämättömät osa-alueet. Vuokraaja voi kuitenkin aina laajentaa vakuutuksiaan maksamalla ylimääräistä. Vakuutuksen valitsemisessa kannattaa huomioida vuokra-ajan sääolosuhteet, ajajan kokemus ja ympäristö, jossa autolla liikutaan. Kolari- ja vakuutusturva voi hyvinkin riittää kokeneelle kuljettajalle, mutta halutessa omavastuuosuuden osuutta voi pienentää mahdollisissa onnettomuustapauksissa. Varkausturva voi olla hyvä lisä vilkkaissa kaupungeissa liikkuessa.

Lastenistuimet perheen pienimmille

Jos mukana matkustaa pieniä lapsia, on heidän istuimensa oltava ikäryhmään sopiva. Turvaistuimet- ja kaukalot on mahdollista vuokrata yhdessä auton kanssa ja välttää näin omien tavaroiden ottamista mukaan matkalle.

Lemmikkieläimet mukaan matkalle

Lemmikkieläinten kuljettaminen vuokra-autoissa on hieman haastavampi operaatio, koska niistä jää eläinpölyä ja karvaa ajoneuvon sisään. Loppusiivoukseen kuluu enemmän aikaa ja siksi etenkin allergikkoja ajatellen osa vuokraamoista on kieltänyt eläimet kokonaan.

Jos lemmikin mukaan ottaminen matkalle on välttämätöntä ja eläimet salliva vuokraamo löytyy, on lemmikkieläin kuljetettava omassa kuljetuslaatikossaan tai turvavöissään. Liikenneturvallisuutta tulee noudattaa koko matkan ajan kaikkien autossa matkustajien osalta.

Mitä auton vuokraaminen maksaa?

Mini-luokan auto maksaa noin 70–80 euroa vuorokausi, economy henkilöauto 80–100, tila-auto 100–200, Premium-auto 200 eurosta eteenpäin ja pakettiautot 150–300 euroa. Esimerkkimme ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, ja kaikkia autovuokraamoita on hyvä vertailla keskenään ennen päätöksen tekoa. Päälle on lisättävä polttoainekulut, lisäpalvelut, mahdolliset kilometrikorvaukset ja muut vakuutukset. Vuokraamon käyttöehtoihin ja palveluhintoihin kannattaa aina tutustua perinpohjin ikävien ylläty

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *