Moottoriurheilu ja vedonlyönti

Moottorit ja vedonlyönti osuvat aika useasti yhteen. Euroopassa se yleensä tarkoittaa formuloita ja rallia, mutta USA:ssa on paljon enemmänkin vaihtoehtoja. Mitä sitten moottoriurheilussa pelataan? Lähtökohta on aikalailla sama kuin raveissa, eli pelatan voittajasta, podium sijoituksesta sekä kuski vs kuski sijoituksista sekä koko kauden voittajasta.

Vedonlyöntivihjeet ovat tavallisesti saatavilla myös moottoriurheiluun, ainakin formuloiden osalta. Vaikka enemmistö kuitenkin sijoittaa eurojaan perinteisemmän urheilun pariin, kuten jalkapalloon tai nyrkkeilyyn, on moottoriurheilussakin omat suosikkinsa – katsotaan vähän tarkemmin vaikka formuloita.

F1 ja vedonlyönti

Viimeiset vuodet ovat formuloissa olleet toisaalta aika yksitoikkoista kun Mercedes tallin ylivoima on ollut jatkuvaa ja voittaja on yleensä ollut joku Mercedes-kuski, yleensä Lewis Hamilton. Nykyään tallissa ajaa myös suomalainen Valtteri Bottas, mutta vaikka hän on kuinka hyvä kuski ja välillä jopa voittaa Hamiltonin, ei hänestä ole ollut Hamiltonin haastajaksi samalla tavalla kuin hänen edeltäjänsä Nico Rosberg teki, voittamalla jopa yhden mestaruuden. Nykyään Nicolla on oma sähköautotalli, joka voitti juuri yhden kilpailunkin Senegalissa.

F1-vedonlyönti on nyt tällä kaudella saanut vähän uutta väriä kun sekä Ferrari, RedBull että Maclaren ovat saaneet autonsa ainakin näin alkukaudesta sellaiseen iskuun, että kisojen podium sijoituksissa on näkynyt muitankin nimiä kuin Hamilton-Verstappen-Bottas. Tätä kautta, kun nämä muut tallit ovat nousseet kamppailuun mukaan, ovat myös kertoimet parantuneet ja formuloista on tullut uudelleen pelattavampi kohde. Nyt seuraavaksi mennäänkin jo Bakuun.

Bakun GP

Bakussa ajetaan historiallisissa maisemissa kaupunkikisaa, jossa nopeudet nousevat eikä virheisiin ole varaa. Tämä rata on aina sopinut Bottakselle ja kenties tällä viikolla muutaman euron voisi häneen sijoittaakin?

Valtteri on itseasiassa parin viime kisan epäonnen jälkeen tipahtanut MM-pisteissä sijalle neljä ja Hamiltonkin on kakkosena. Ykköseksi nousi Max Verstappen ja kolmosena on Lando Norris. Mikä on tilanne Bakun jälkeen, tiedetään sunnuntaina.

Valmistajien kisassa RedBull Raving johtaa pisteellä Mercedestä, mutta jos nyt pitäisi jommankumman puolesta laittaa veto sisään, niin yhä olisi Mercedes suosikki kauden voittajaksi. Hamilton on tämän hetken paras kuski, eikä Bottas ole niin huono, kuin mitä alkukausi pisteiden valossa antaa ymmärtää. Toisesta päästä toivomme vastaavast Räikköselle ensimmmäisiä pisteitä tälle kaudelle, sillä tallikaverilla on jo se yksi piste saatuna viime kisasta. Räikkönen oli jo pisteillä aiemmin, mutta menetti pisteensä kisan jälkeen saatuaan aikasakon.

USA ja Nascar

USA:ssa on tarjolla Nascar vetoja. Nascarissa kuskeja on enemmän ja kisoja on suurinpiirtein saman verran kuin formuloissa. Nascarin vetovihjeissä keskitytään paljon enemmän itse kuskiin kuin autoon, sillä autojen ominaisuudet ovat Nascarissa jopa tasaisempia kuin formuloissa, ainakin tietyssä suhteessa.

NASCAR Cup Series koostuu 26 kisasta ja kisoista parhaat kuskit (16) pääsevät sitten ns Chase vaiheeseen eli NASCAR välieriin, joka on sitten 10 kisan kokonaisuus, missä ratkaistaan lopullinen kauden voittaja. NASCARissa ajetan siten kaudessa 36 kisaa parhaiden osalta.

NASCAR autot ovat takavetoisia, moottoriedessä olevia autoja, joiden huippunopeudet ylittävät 320 km/h. Cupissa on mukana useampia automerkkejä ja malleja, mutta autojen ominaisuuksia on rajoitettu ja autojen ominaisuudet ovat käytännössä kaikilla samat, eli NASCARissa ratkaisee kuskin taidot. Eniten voittoja ovat saavuttaneet Richard Petty, Dale Earnhardt sekä Jimmie Johnson yhteensä seitsemällä mestaruudellaan – ja Johnson voitti niistä viisi putkeen vuosina 2006-2010. Tärkein yksittäinen kisa on Daytona 500, jota on ajettu vuodesta 1959 alkaen joka helmikuu. Kisassa ajetaan 200 kierrosta 2,5 mailin ovaalirataa. Lyhin NASCAR rata on puolen mailin Martinsville Speedway ja pihin 2,66 mailin Talladege Superspeedway.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *