Nuuska, nikotiinipussit ja tupakkateollisuus

Monet raskaantyön tekijöistä, ja rekkakuskeista ja vastaavista tupakoi, tai jääkiekkoilijoiden tapaan käyttää nuuskaa. Mitä, kun Suomesta eikä monesta muustakaan Euroopan maasta saa eikä voi ostaa nuuskaa, niin mistä sitä sitten laillisesti saa, nimittäin itse nuuskaaminen ei ole kiellettyä. Nuuskaa voi tilata netistä suoraan kotiin toimitettuna, täysin laillisesti – pitää vaan tiedää raja-arvot omaan käyttöön tuomiselle. Kyseessä ei ole varsinaisesti nuuska, vaan tupakka vapaa nikotiinipussi. Nikotiinipusseissa pitää vain muistaa, että esimerkiksi Suomen tulli on linjanut ohjeissaan, että alle 4mg/annospussi sisältävät nikotiinipussit ovat itsehoitoon tarkoitettuja, ja näitä koskee 3 kuukauden käyttöä vastaavan määrän rajoitukset, eli voit tilata itsellesi sen verran nikotiinipusseja kuin käytät kolmessa kuukaudessa.

Nuuskan ja nikotiinipussien käyttö on samanlaista, mutta nikotiinipusseissa ei ole samaa sisältöä kuin nuuskassa, nuuska on nimittäin tupakkatuote. Nuuska sisältää muun muassa tupakkaspesifejä nitrososamiineja (TSNA), PAH-yhdisteitä (polysykliset aromaattiset hiilivedyt), raskasmetalleja ja viljelyssä käytettävien torjunta-aineiden jäämiä.

Nikotiinipusseissa sen sijaan on: luonnollista kuitua (E460), tasapainottajat (E500, natriumkarbonaatti), luonnollisia maku-aineita, täyte-ainetta (E415 ksantaani, jota käytetään makeisissa ja purukumeissa) ja nikotiinisuolaa, joka on nikotiinin puhtain olomuoto.

Tupakkateollisuus 2020-luvulla

Ihmiset ovat käyttäneet tupakkavalmisteita satoja, jopa tuhansia vuosia ja Suomessakin on ollut vahva tupakkateollisuus, vaikkei meillä ole oikein voinut edes kasvattaa tupakkaa. Tupakka kasvina vaatii pitkän kasvukauden ja se on hyvin hallanarka, joten Suomessa sitä ei oikein voi teollisessa mittakaavassa kasvattaa. Omiin tarpeisiin sitä jopa saa kasvattaa, ja viljely pienessä mitassa kyllä onnistuu. Varsinaisia tukkutuottajia on Suomessa enää vain yksi. Varsinaista tupakkaa kasvatetaan pääosin Meksikossa, Pohjois-Amerikassa sekä Länsi-Intiassa, ja intiaanit olivatkin ensimmäiset tupakoitsijat, joilla polttelu yleensä liittyi johonkin rituaaliin. Eurooppaan tupakka tuli 1400-luvun lopulla Kolumbuksen reissuilta ja 1600-luvulla piipunpoltto oli trendikästä. Samoihin aikoihin 1600- ja 1700-lvulla myös nuuska tuli kuvioihin varsinkin aatelisilla ja kauppiailla. Varsinaiset meidän tuntemamme savukkeet alkoivat tulla markkinoille vasta 1830-luvulla ja markkinoinnin ja mainonnan avulla tupakasta on tullut näiden 200 vuoden aikana koko maailman käytetyin ihmiselle haitallinen luonnontuote.

Jos ajattelet kasvattaa itse tupakkaa, niin kymmenestä kasvista tulee vuodessa noin kilo tupakkaa. Siemenet pitää kylvää alkuvuodesta ja versot sitten siirtää parempaa kasvualustaan. Kesällä kasvit kasvavat lähes kaksimetrisiksi ennen leikkaamista. Tupakkatuottajan pitää myös muistaa kerätä kukista siemenet talteen seruaavaksi vuodeksi. Suomessa tupakankasvattaminen omaan käyttöön on sallittua, mutta sen verran työlästä, että harvat ovat siihen alkaneet.

Nykyään, vaikka tupakointi on Euroopassa laskenut, yli 100 miljoonaa ihmistä saa elantonsa tupakkateollisuudesta ja monissa Aasian maissa aikuiset miehet käyttävät kolme kertaa enemmän säännöllisesti tupakkaa kuin Euroopassa. Maailman suurin tupakkatuottaja on nykyään selvästi Kiina, ennen Intiaa, Brasiliaa ja USA:ta. Koko EU tuottaa vähemmän yhteensä tupakkaa kuin USA yksin.

Tupakkateollisuutta tuettiin Euroopassakin vielä pitkään, mutta ei enää. Maailman terveysjärjestö yrittää muutenkin tiukentaa tupakanpolttamiseen liittyviä asetuksia, ja Suomessakin tupakkalaki sanelee kohtuullisen tarkkaan missä saa tupakoida ja missä ei. Esimerkiksi autossa ei nykyään saisi tupakoida, mikäli mukana on alaikäisiä lapsia.

Nikotiinipussit ja tupakoinnin lopettaminen

Nikotiinipussit tarjoavat tupakoitsijoille sen nikotiinimäärän, mitä he saavat tupakasta. Jos poistaa tupakoitsijan kuviosta tupakoinnin tapana, on nikotiinivalmisteilla helppoa korvata tupakoinnin nikotiini – entistä terveellisemmällä tavalla varsinkin läheisille ihmisille – tupakoitsijan passiivinen tupakointi nimittäin altiistaa häntä useamman ihmisen tupakan savun haitallisille osille. Nikotiinipussit eivät tätä tee. Kun vielä tupakoitsija kehittää jotain tekemistä entisen tupakkatauon ja tupakoinnin sijaan, on tie tupakoinnista pois valettu betoniin. Kaikista tärkeintä on kuitenkin oma lopettamispäätös – sitä ei voi pakottaa, se pitää lähteä tupakoitsijasta itsestään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *