Näin vältät maatalous- ja työkoneen akkuongelmat talvitauon jälkeen – Exide antaa käytännön vihjeitä kevään kynnyksellä

Maalous- ja työkoneiden akkuja kehitetään jatkuvasti kestämään akuille asetetut kasvavat vaatimukset ja rasitukset kuten voimakkaan tärinän ja pitkät seisokit. Exide on globaali  yritys, joka valmistaa akkuja kaikentyyppisiin ajoneuvoihin mukaan lukien traktorit, kuormaajat  ja kaivinkoneet. Näitä ohjeita noudattamalla vältät purkautuneen ja vaurioituneen akun aiheuttamat taloudelliset ja ajalliset haitat.

– Maatalous- ja työkoneiden akut kuormittuvat kovassa käytössä. Akut on kehitetty kestämään erittäin kovaa kuormitusta, mutta ne vaativat säännöllisiä tarkistuksia. Monet kääntyvät puoleemme kysymyksineen, kun akku on purkautunut. Syyksi osoittautuu usein, että akku on jäänyt unohduksiin talvitauon aikana. Tästä johtuen olemme koonneet nämä neuvot ja vinkit. Kysymys on yksinkertaisista asioista kuten akun vaurioiden tutkimisesta ja varaustilan tarkistuksesta, sanoo Exide Technologies Nordicin markkinointipäällikkö Tor Enlid.

Työkoneen akun tarkistus talvitauon jälkeen ennen työhön ryhtymistä säästää sekä aikaa että rahaa ja myös ympäröivää luontoa. Pitkään käytöstä pois ollut käynnistysakku on vaarassa rikkoutua ennen aikojaan, jos sitä ei hoideta oikealla tavalla. Vaikka olisit valmistellut akkusi huolella ennen talvisäilytystä, on kuitenkin edelleen seikkoja, jotka on hyvä muistaa kun kone otetaan taas käyttöön keväällä.

Exiden neuvot maatalous- tai työkoneen omistajalle talvisäilytyksen jälkeen:

  • Tarkista, onko akussa näkyviä vaurioita. Kosteus ja kondensoituminen voivat hapettaa akun napoja. Pyyhi akku puhtaaksi kostealla rievulla ja voitele navat hapettumiselta suojaavalla rasvalla.
  • Varmista, että akku on täyteen varattu. Helpoimmin se onnistuu volttimittarilla tai akkutesterillä, joka osoittaa, tarvitseeko akku varata vai onko aika hankkia uusi akku.
  • Jos akku on purkautunut, sulfatoituminen saattaa vaikeuttaa akun varautumista. Pahimmassa tapauksessa akun muovikotelo on murtunut pakkasessa ja akkuhappoa on vuotanut ulos. Tällöin akku on vaihdettava.
  • Hanki laadukas, akkuusi sopiva varaaja, jossa on automaattinen lämpötilakompensointi.
  • Avattavissa akuissa tarkista happotaso ja lisää akkuvettä tarvittaessa.

Faktatietoa: Oikein käytettyinä ja huollettuina maatalous- ja työkoneiden käynnistysakut kestävät useamman vuoden. Kaikilla akuilla on tietty itsepurkautuminen, mikä laskee akun lepojännitettä. Osittain varatussa akussa on vaarana sulfatoituminen, joka alentaa akun kapasiteettia. Lepojännitteen laskiessa alle 12,4 V akku on varattava. Purkautunut akku voi jäätyä ja vaurioitua jopa normaaleissa talvilämpötiloissa.

Exide Technologies on maailman johtaviin yrityksiin kuuluva ajoneuvoakkujen ja akkutarvikkeiden valmistaja. Exiden akkuja ja varaajia myyvät ajoneuvojen lyijyakkujen jälleenmyyjät.

Lue lisää purkautumisesta: https://exide.fi/batterikunskap/akun-itsepurkautuminen/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *