Voimajohto Kemin tehtaalle

Jos puhutaan isoista koneista, niin paljon isompia koneita ei olekaan kuin ne, mitä löytyy tehtaista.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ja Eltel ovat allekirjoittaneet sopimuksen voimajohdon rakentamisesta Kemiin rakenteilla olevalta uudelta biotuotetehtaalta Keminmaan sähköasemalle reittiä Pajusaari-Isohaara-Keminmaa. Uuden 110 kV -voimajohdon pituus on noin 15 kilometriä.

Täysin ilman fossiilisia polttoaineita toimiva biotuotetehdas tuottaa uusiutuvaa sähköä vuodessa 2,0 TWh, mikä vastaa noin 2,5 prosenttia Suomen kokonaissähköntuotannosta. Tehtaan sähköenergian omavaraisuus on 250 prosenttia ja tämä vahvistaa entisestään Metsä Groupin merkittävää asemaa kotimaisiin uusiutuviin polttoaineisiin perustuvana sähköntuottajana. Uutta voimajohtoa pitkin biotuotetehtaan tuottama biosähkö toimitetaan valtakunnan verkkoon.

Metsä Fibren ja Eltelin yhteistyö Kemin biotuotetehdasprojektissa on alkanut jo aiemmin voimajohdon rakentamisen suunnittelulla. Työt maastossa alkavat keväällä 2021 ja urakka valmistuu kokonaisuudessaan kesällä 2022. Koko toimituksen kotimaisuusaste on erittäin korkea, noin 85 %.

Haluamme alansa parhaat ammattilaiset kumppaneiksi rakentamaan modernia biotuotetehdasta Kemiin. Kumppaneiltamme edellytämme sitoutumista projektin tavoitteisiin niin turvallisuuden, aikataulun kuin laadun suhteen. Eltel toimii näiden periaatteiden mukaisesti. Rakennamme yhdessä yhden merkittävän osuuden tehdaskokonaisuuteen, uuden voimalinjan, jonka kautta toimitamme tehtaan tuottaman biosähkön valtakunnan verkkoon, kertoo biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä.

Sopimus on meille merkittävä ja on hienoa olla osaltamme mukana Suomen metsäteollisuuden suurimmassa investoinnissa, sanoo Juha Luusua, Eltel Networks Oy:n toimitusjohtaja.

Metsä Fibren ja Eltelin solmima sopimus sisältää myös nykyisen voimajohdon purkamisen ja kuuden pylvään muutostyöt Kemissä. Toimitukseen sisältyy myös 110 kV -maakaapelitöitä Isohaaran ja Keminmaan sähköasemilla.

Metsä Groupin Kemin biotuotetehdasprojekti etenee suunnitellusti ja tällä hetkellä työmaalla tehdasalueella tehdään maanrakennus- ja paalutustöitä. Työmaavahvuus on noin 300 henkilöä ja eri yrityksiä työmaalla työskentelee noin 130. Biotuotetehdasprojektin kotimaisuusasteen arvioidaan nousevan korkeaksi, noin 70 prosenttiin. Tehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehdään Kemissä. Rakennusvaiheen aikana työntekijöitä arvioidaan kaikkiaan olevan yhteensä noin 15 000 eri henkilöä. Investointi uuteen tehtaaseen turvaa Kemin nykyisen tehtaan 250 työpaikkaa tuleviksi vuosikymmeniksi. Suorassa arvoketjussaan Suomessa uusi biotuotetehdas työllistäisi yhteensä noin 2 500 henkilöä eli 1 500 henkilöä enemmän kuin nykyinen Kemin sellutehdas.

Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi kotimaahan, 1,6 miljardia euroa. Tehdas tulee valmistamaan vuosittain 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä lukuisia muita biotuotteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *