Neste ja Air bp lisäävät vastuullisen lentopolttoaineen tarjontaa Euroopassa

Neste, maailman suurin jätteistä ja tähteistä valmistetun uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen tuottaja, ja Air bp, kansainvälinen lentopolttoainetuotteiden ja -palvelujen toimittaja, ovat allekirjoittaneet sopimuksen vastuullisen lentopolttoaineen (Sustainable Aviation Fuel, SAF) tarjonnan lisäämisestä lentoasema-asiakkaille vuosina 2020 ja 2021. Määrä on viisi kertaa suurempi kuin yritysten toimittamat määrät vuonna 2019. Air bp tuo Nesteen tuottaman vastuullisen lentopolttoaineen saataville valituille lentoasemille, kuten Tukholmaan (ARN) ja Osloon (OSL), joissa toimitusten odotetaan alkavan tulevina viikkoina.

Tämä vastuullisen lentopolttoaineen lisääntynyt tarjonta vastaa nykyisten ja uusien lentoyhtiöasiakkaiden kasvavaan kysyntään. Kysyntä on kasvanut myös Norjassa, jossa mandaatti edellyttää 0,5 prosentin kaikesta myydystä lentopolttoaineesta olevan vastuullista. 

Nesteen uusiutuva lentopolttoaine on valmistettu 100 % uusiutuvista jäte- ja tähderaaka-aineista. Puhtaassa muodossaan polttoaine voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 % elinkaarensa aikana verrattuna fossiiliseen lentopolttoaineeseen. Uusiutuvalle polttoaineelle tehdään samat laatutestaukset kuin tavalliselle fossiiliselle polttoaineelle, ja sitä voidaan sekoittaa jopa 50% osuus fossiilisen polttoaineen sekaan lentokoneessa. Vastuullinen lentopolttoaine tarjoaa tällä hetkellä ainoan mahdollisen vaihtoehdon fossiilisille nestemäisille polttoaineille kaupallisten lentokoneiden voimanlähteenä.

Bp:n tavoitteena on olla hiilineutraali eli nettonollayhtiö viimeistään vuoteen 2050 mennessä ja auttaa koko maailmaa pääsemään nettonollatasolle. Air bp:n tavoitteena on tukea asiakkaitamme ja laajempaa ilmailuteollisuutta saavuttamaan vähähiilisyystavoitteensa. Uskomme, että vastuullisella lentopolttoaineella on tärkeä rooli alan elpyessä COVID-19-pandemian vaikutuksista. Olemme tyytyväisiä, että pystymme Nesteen kanssa jatkuvan menestyksekkään yhteistyön ansiosta lisäämään huomattavasti asiakkaillemme tarjottavan vastuullisen lentopolttoaineen määrää, heidän pyrkiessä vähentämään päästöjään, sanoo Air bp:n toimitusjohtaja Martin Thomsen.

COVID-19-pandemia ja sen taloudelliset seuraukset eivät ole muuttaneet tavoitettamme. Olemme edelleen täysin sitoutuneita ilmastonmuutoksen torjuntaan. Teemme sen tarjoamalla konkreettisia ja heti saatavilla olevia ratkaisuja ilmailualan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Vastuullisen lentopolttoaineen käytön merkitys kasvaa ilmailualan jatkuvassa pyrkimyksessä vastata lentoliikenteen ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin. Odotamme tiiviin yhteistyön jatkamista Air bp:n kanssa ja entistä kestävämmän ilmailun edistämistä yhdessä, sanoo Thorsten Lange, Nesteen Renewable Aviation -liiketoiminnan johtaja.

Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen vuosikapasiteetti on tällä hetkellä 100 000 tonnia. Nesteen Singaporen jalostamon meneillään oleva laajennus ja mahdollinen lisäinvestointi Rotterdamin jalostamolle nostavat Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen vuosikapasiteetin noin 1,5 miljoonaan tonniin vuoteen 2023 mennessä.

Air bp on toimittanut vastuullista lentopolttoainetta vuodesta 2010 lähtien. Tähän mennessä se on vastannut toimituksista yli 20 asiakkaalle ja 16 lentoasemalle maailmanlaajuisesti, mukaanlukien Norjan Oslon lentoasema, jossa se toimitti ensimmäisenä Nesteen tuottamaa vastuullista lentopolttoainetta lentoaseman olemassa olevan polttoainejakelun infrastruktuurin kautta yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa. 
Vuonna 2018 Neste ja Air bp ilmoittivat suunnitelmistaan tutkia ja kehittää toimitusketjuratkaisuja vastuullisen lentopolttoaineen toimittamiseksi lentoasemille ja lentoyhtiöille. Yhteistyön seuraavassa vaiheessa huhtikuussa 2019 Neste ja Air bp kehittivät yhdessä ratkaisun toimitusketjulle vastuullisen lentopolttoaineen toimittamiseksi Ruotsin markkinoille. Tällä yhteistyöllä saadaan lisättyä vastuullisen lentopolttoaineen saatavuutta eri lentoasemilla, hyödyntäen parhaalla mahdollisella tavalla Nesteen ja Air bp:n asiantuntemusta tuotannossa, polttoaineiden sekoittamisessa, tarjonnassa ja toimintojen turvallisuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *