Tulevaisuuden liikenne on vielä tieteiskirjallisuuden sivuilla

Aivan yhtä vaikeata, kuin 90-luvulla olisi ollut kuvitella tämän hetken älypuhelinten ominaisuudet, alkaa olla 2050-luvun liikenteen kuvittelu. Nimittäin tällä hetkellä on niin paljon erilaisia suunnittelun kukkasia sekä autotehtaiden suunnittelupöydillä kuin tieteiskirjallisuuden sivuilla ja elokuvien seikkailuissa- onko tulevaisuuden liikenne kuin Star Wars Andorin matkat, vai kuin HBO:n Westworld sarjan viimeisimpien kausien liikennevälineet? Ja miten tulevaisuudessa huomioidaan vihreät arvot ja ympäristö, tai vastuullisuus talouden ja ympäristön kannalta.

Jos nyt autoklassikoista puhutaan jo muutamankin vuoden aikajänteellä, miten tulee käymään tulevaisuudessa jos 2035 ei enää valmisteta polttomoottoriautoja, tarkoittaako se samalla että bensasta tulee luksustuote ja tulevaisuudessa varttimailin ajaminen maksaa tuhansia dollareita?

Tulevaisuuden autot voivat olla aivan erilaisia

Tulevaisuudessa meillä ei välttämättä ole enää kuskien kuljettamia autoja, vaan liikennevälineet ovat tavalla tai toisella automatisoituja. Autojen perusmalli ei ole paljon muuttunut 100 vuodessa, vaikka niistä on tullut nopeita, turvallisia ja mukavia. Rakenne voi pian mullistua esimerkiksi niiden teknisten keksintöjen ansiosta, jotka varmistavat, että matkustamo on aina sopivan lämmin eikä talvirenkaita tarvitse vaihtaa.

”Uskon, että vuonna 2030 on kahdenlaisia uusia autoja. Toiset ovat yksityiskäytössä olevia autoja, jotka erottaa nykyisistä vain itseohjautuvuus, toiset taas itsestään kulkevia yhteiskäyttöautoja, jotka kuljettavat ihmisiä paikasta A paikkaan B yötä päivää”, sanoo teollisen muotoilun tutkija Dan Lewis englantilaisesta Staffordshiren yliopistosta.

Ei ole yhtään paha asia nyt sijoittaa osakkeisiin ja sellaisiin yrityksiin, jotka tuottavat tai kehittelevät jotain uutta nimenomaan auto- ja liikenneteollisuudelle. Jotain tulee varmasti tapahtumaan vielä 2020-luvun aikana, eikä ratkaisu ole välttämättä tämä nykyinen sähköautoilu. Sama juttu kaikenlaiset puettavat digijutut ja tekniset vaatteet asiat tulevat satavarmasti lisääntymään seuraavan sukupolven aikana.

”Tulevaisuudessa auto on kuin olohuone”, Stefan Webelhorst  Skodalta ennustaa. Hän uskoo, että tulevaisuus on sähköautoissa ja autonomisesti ajavissa autoissa, jotka suovat auton kuljettajalle ja matkustajille mahdollisuuksia käyttää autossa istumiseen kuluvaa aikaa uusilla tavoilla.

Vetyautoilu?

Vetyä pidetään lupaavana vaihtoehtoisena tulevaisuuden polttoaineena, koska ainoa siitä aiheutuva päästö on vesihöyry. Vetyä ei esiinny luonnossa sellaisenaan, vaan se on useimmiten sitoutunut vedeksi. Vedyn valmistaminen vaatii vielä enemmän energiaa kuin vedyn käytöstä polttoaineena voidaan liike-energiana saada. Näin ollen vedyn energiataloudellinen tuottaminen edellyttäisi, että saatavilla olisi rajattomasti uusiutuvaa energiaa.

Vetysähköauto tuottaa polttokennolla elektrolyysin avulla energiaa auton sähkömoottorille. Päästönä on puhdasta vettä.

Vetyautot ovat olleet keskusteluissa jo pidemmän aikaa ennen kaikkea vaihtoehtona akkusähköautoille (BEV). Vetyauto on myös sähköauto, mutta pistokkeesta ladattavan sähkön sijaan ajoon tarvittava energia tuotetaan elektrolyysin avulla polttokennossa ja ohjataan joko suoraan sähkömoottorille tai pienen kapasiteetin ajoakkuun odottamaan käyttöä. Vetysähköautoista käytetään yleisesti nimitystä Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV).

Onkin mielenkiintoista nähdä mihin eurooppalainen autoilu ja eurooppalaiset autot tulevat 2020-luvun aikana etenemään, ja jäävätkö nämä tulevaisuuden ajatukset vain suunnittelupöydille ja elokuviin.

Vaihtoehtoisen energianlähteen löytämisen tarve fossiilisille polttoaineille on ilmiselvä ja todellinen. Uusiutuvat sähkön tuotantomuodot, kuten tuuli- ja aurinkoenergia, tarjoavat mahdollisuuden fossiilisista polttoaineista luopumiselle, mutta sähköä ei pysytä sellaisenaan kaikkialla hyödyntämään eikä se sovellu energian laajamittaiseen ja pitkäaikaiseen varastointiin. Sähkö voidaan kuitenkin muuttaa kemialliseksi energiaksi esimerkiksi hajottamalla vettä elektrolyysin avulla. Vetyä voidaan käyttää sellaisenaan tai sitä voidaan jalostaa synteettisiksi polttoaineiksi. Uusiutuvasta sähköstä valmistettu vety on puhdas ja tehokas keino varastoida ja käyttää energiaa, ja sen saanti ja markkinatilanne ovat vakaalla pohjalla. Vetytaloutta tutkitaan ja kehitetäänkin aktiivisesti eri tahoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *