Vastuullinen pelaaminen

Rahapelien pelaaminen ja helpon rahan saaminen voi houkuttaa todella paljon, mutta voiko rahapeleistä oikeasti jäädä ikinä voitolle? Suomalaiset pelaava rahapelejä todella paljon, oli kyseessä sitten lottoaminen, vedonlyönti, pyöräytyspelit tai pokeri. Suomalaisten rahapelaaminen on ollut runsasta viime vuosien aikana, vaikka vastuullisesta pelaamisesta on alettu puhumaan paljoin avoimemmin, eikä rahapelit ja niiden aiheuttamat ongelmat ole enää niin suuri tabu. Vaikka uhkapelaamisen aiheuttamat riskit tiedetään, kaikki eivät silti pysty vastustamaan rahapelaamisen aiheuttamaa kiusausta, vaan sortuvat he pelaamaan helpon rahan, jännityksen tai jonkin muun asian toivossa. Jos pelaaminen vie voiton, eikä pelaamista ole mahdollista lopettaa, ihminen häviää helposti rahoja mitä hänellä ei ole varaa hävitä. Jos ihminen sivuuttaa esimerkiksi vuokran ja laskujen maksun voidaan puhua peliriippuvuudesta, jota pidetään nykypäivänä sairautena.

Peliriippuvuus

Peliriippuvuus ei ole leikin asia, vaan voi se pitkälle jatkuessa aiheuttaa todella vaikeita taloudellisia ongelmia. Peliriippuvuus on sairaus, eikä siitä ole syyttäminen itse pelaajaa. Suomessa on arviolta 112 000 ihmistä, jotka kärsivät eritasoisista peliongelmista. Peliriippuvuutta sairastava ihminen pyrkii yleensä salaamaan ongelman läheisiltään, eikä halua myöntää, että hänellä olisi ongelmia rahapelaamisen suhteen. Ongelman piilottelu antaa mahdollisuuden peliongelman kehittymiselle, ja jos se muodostuu liian pahaksi voi peliriippuvainen ottaa jopa lainaa pelaamista varten. Peliriippuvuuden oireet eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään rahallisiin ongelmiin, vaan voi peliriippuvainen kärsiä psyykkisistä ja jopa fyysisistä oireista. Pelaamiselle voi olla monia syitä, mutta näiden syiden takana on usein myös jokin toinen ongelma. Raha-ahdinkoon ajautunut ihminen voi kuvitella, että helppo raha ja rikastuminen löytyvät rahapelien pelaamisesta, mutta oikeasti hän voi tietämättään käynnistää vaarallisen lumipalloefektin, mistä ulospääsy voi olla todella hankalaa. Muita syitä pelaamiselle voivat olla esimerkiksi jännityksen hakeminen tai ajanvietteen etsintä.

Suomalaiset pelaavat todella paljon ja sen huomaa monopoliasemassa olevan Veikkauksen tuloista. Suomalaiset hävisivät yksinään heidän peleihinsä vuonna 2019 1,7 miljardia euroa. Tämä valtava luku tarkoittaa sitä, että keskimäärin suomalainen hävisi vuodessa veikkauksen rahapeleihin 320 euroa. Tämä jos jokin kertoo vallitsevasta ongelmasta, johon ei ainakaan vielä ole onnistuttu löytämään täydellistä ratkaisua.

Rahapeliongelmasta kärsivä ihminen ei ole yksin, vaan jokaisen on helppo löytää matalan kynnyksen apua internetin eri palstoilta ja peliriippuvaisten auttamiseksi luotujen järjestöjen nettisivuilta tai vaikkapa näiden puhelinlinjoilta. Peliriippuvuuden myöntäminen voi olla todella vaikeaa omille läheisille, kuten myös itselle. Läheisille puhuminen ja heidän tarjoama apu kuitenkin helpottaa ongelmaa tai jopa ratkaisee sen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *